Racerapport Stockholm Ski Marathon 2015

17 februari, 2015

Skulle det bli något långlopp på skidor i Stockholm i år? Det var frågan som många ställde sig med tanke på den milda vintern.

IMG_2196

Fotograf: Okänd, lånat från http://stockholmskimarathon.se/2015/02/15/nagra-foton/

Bestämde mig under torsdagen att köra Stockholm ski maraton. Det milda vädret låg kvar över Stockholm men på nätterna gick det ner på minus vilket hjälper till att behålla snön.
Söndag morgon blev jag upphämtad av bröderna Claesson (Oskar och Arvid). Vi kommer fram till Lida frilufsområde kvart i tio och blir tillvisad en parkering av vakten. Vi kliver ur bilen och njuter av solens strålar som värmer så där gott en vårmorgon. Tar med skidor och väskor för att hämta ut nummerlappar och chip. Träffar min kiropraktor Henrik Tunér som ska göra sitt första skidlopp åkandes för just Yuppie.

Området kring startfältet är fullt av barnfamiljer som åker pulka och väntar på att mamma och/eller pappa ska starta. Allt flyter på och vi tar en promenad ner till startfållorna och lägger ut skidorna i fålla 1 ( seedade åkare ).
Nu ser vi skidbacken framför oss! En alpin skidbacke med skidspår i. Vi ska alltså uppför den! Ja, avslutningen och målgången ligger på toppen av skidbacken. Coolt! Stockholms Marcialonga….

Jag och Arvid bestämmer oss för att värma upp genom att springa elghufs upp två gånger innan vi även testar skidorna på ett flackare parti. Gäller att vara riktigt uppvärmd innan starten går.
Spåren var stenhårda och stavfästet bra. Fick information om att tävlingsledningen och arangören jobbat dag och natt i veckor för att få till loppet. Det märktes! Fina spår och bra snötäcke på större delen av banan.

Kl 11 gick startskottet och som vanligt drogs tempot upp rejält. En grupp om tre åkare gick direkt ifrån och dessa tre var även topp 3. I efterföljande klunga gick Arvid hårt. Jag själv låg som siste man i denna klunga som efter första kilometern klockades på 2.20 min. Jag släppte medvetet klungan med några meter och drog av på tempot något. Åkte ihop med två åkare nästan hela loppet. Eller rättare sagt stakade hela loppet med ”blanke ski” som norrmännen säger. Flertalet av startfältet hade klister under skidorna men några stakade hela loppet. Vi åkte tre varv på en 15 km slinga som hade sina utmanande partier av stigningar och saxbackar. Helt klart utslagsgivande.

På tredje varvet kändes det som om jag hade en säl på ryggen under ett parti. Tappade totalt trycket i stakningen och sjunker ihop. Då är det viktigt att inta gel eller Liquid vilket jag gjorde. Då blir man som Bamse!! Heja Bamse starkast är ju bamse…. Ökade frekvensen då jag insåg att det bara var en mil kvar och en liten backe som avslut.

Börjar närma mig Lida frilufsområde och hör speakern genom skogen. Står i fartställning nerför mot sjön där spåren svänger höger och där är den…. Skidbacken som jag ska staka uppför! Trycker på och kommer halva backen innan jag står parkerad och inser att saxning är det enda som gäller de sista 20 metrarna. Väl uppe på toppen möts jag av Arvid som pustat ut i två min efter en femteplats i H21. Får höra att jag vunnit H35 vilket var kul. Går bort till tältet och fyller på med energi samt passar på att njuta i solen som värmer gott på fjället. Strax efter tar vi emot Oskar som diagonalar backen upp med kraft. Han kommer in som 11:a i H21. Henrik Tunér kommer in något senare.

Vi går sedan ner för att duscha, byta om och inta pannkakor med grädde och sylt. MUMS!

Tack till Arrangören för en rolig tävling samt ett hedersamt arbete med snöskottning och annat.

Hälsningar
Anders Eriksson