Racerapport Bessemerloppet 2015

25 februari, 2015

Det var med blandade känslor som jag klev upp ur sängen och yrvaket började laga frukost inför loppet. Motivationen hade dalat under flera dagar, spåren på stadion där årets mängdträning utförts hade mer eller mindre smält bort och vårkänslan hade satt rejäl fart på seglingssuget. De två varven jag körde i gott Yuppiesällskap på Rudans skidspår dagen innan med riktiga misärförhållanden höjde inte heller motivationen. Samtidigt var uppladdningen bra med en riktig kolhydratsladdning och välvallade skidor. Färden ut från stan gick förbi Hårding, klubbens egen superlangare, och vidare mot Högbo Bruk. På vägen upp i bilen fick jag reda på att David Jonsson och Jensa från Götet i god klubbanda fixat pole position i starten, precis bakom elitledet. Vilken service!

Bessermer2015_2

Väl på plats utfördes de vanliga rutinerna och det blev dags för start. Taktiken var som vanligt klar, leta upp en för snabb åkare direkt efter starten och bara lägga sig i rygg. I min iver att hitta den snabba ryggen blev jag kanske lite väl modig och bestämde mig för att göra en lätt tjuvstart så att jag skulle vara ca halvvägs framme vid elitledet när starten gick. Tyvärr timade jag fel och fick stanna till några sekunder mellan de båda leden och en del skratt hördes, pinsamt. Tur att man inte åkte i klubbdräkten och tur att black-flag inte finns i skidor…

Bessermer2015_1

Efter starten kände jag mig lite seg och kompisen Ola (ärkerival i segling sedan 8 års ålder) åkte om mig efter bara några minuter. Honom kunde jag bara inte släppa och hängde på i det väl uppskruvade tempot. När backarna kom de sista kilometrarna på första varvet valde jag att ta det lite lugnt och släppte klungan med Ola m.fl. eftersom väggen kändes skrämmande nära. Tack vare fantastisk langning från Hårding förträngdes de negativa tankarna snabbt och jag fick världens ork på andra varvet. Klungan med Ola hämtades snabbt in och efter lite hårdkörning droppade till och med kompisen Ola av. I början på varv tre skymtades helt plötsligt en annan bekant Yuppierygg, David Jonsson! Tyvärr ville ingen i min klunga dra biten fram till David och jag själv kände inte heller att jag hade orken. En kaxig Rexåkare drog förbi i varvningsfart men kom bara halvvägs innan han dog totalt.  Efter ett tag såg David ut att ha fått nya krafter och hade dessutom samlat på sig en liten klunga, långsamt började de sega sig ifrån. Mina medåkare droppade tyvärr av och helt plötsligt befann jag mig själv, passade dessutom på att vurpa i en nedförsbacke precis innan mål. Som tur var gick vurpan bra och jag hade kraft till en helt okej spurt sista biten in i mål.

Bessermer2015

Väl i mål möttes man av ett strålande solsken och bra service. Fler Yuppieansikten dök upp och Arvid hade precis som vanligt varit i särklass snabbast. Vi dröjde oss kvar en stund och hejade på resterande Yuppies på slutspurten in mot mål. Efter lite välbehövlig bastu gick turen till McDonalds för gemensam Yuppielunch, trevligt!

 

Själv känner jag mig allt mer nöjd med min prestation. Loppet blev ett bra kvitto inför Vasaloppet. Skidsuget har också letat sig tillbaka! Skönt!

 

Vill passa på att tacka Högbo GIF för ett fantastiskt lopp med bra spår, rejält med vätska och skön stämning. Det var det bästa seedningsloppet jag åkt, åtminstone i Sverige! Vill också passa på att rikta ett stort tack till Hårding som lyckades utföra exemplarisk langning två gånger per varv till 15 personer. Riktigt hedersamt arbete!

 

Yuppietoppen (topp 5)

Arvid Claesson 2:25

David Jonsson 2:33

Jacob Lundqvist 2:35

Andreas Johansson 2:42

Oscar Claesson 2:44

 

Grattis till alla er andra också! (John, Oscar, Henrik, Jens m.fl.)

 

/Jacob Lundqvist