Race report Grönklitt Ski Maraton 2015

20 februari, 2015

Här kommer en liten eftersläntrare från Grönklitt Ski Maraton.

Orsa SK och Grönklitt brukar bjuda på ett riktigt bra arrangemang och en tuff bana men några jobbiga backar på slutet av varje varv. Förväntningarna var ändå stora på årets upplaga, nya lagg (endast använda på två pass tidigare, vilket i sig är lite nervigt), Brink och Tynell som riktkarlar samt en en grym startposition tack vare André Rhodins insats att lägga ut ett par extra skidor på starten!

Det hade varit lite surr på Yuppies FB-grupp angående startposition och valla vilket är väldigt kul! Lade på två ångestlager VR55N vid starten efter tips från Klas Sundberg. Det mest spännande som hände på starten var väl att Fredrik Eriksson 2 min innan starten gick upptäckte att han tagit fel skidor (ett par osicklade av vallaresterna i spåret att döma), springer och hämtar ett annat par och med 2 sekunder får fast andra bindningen innan starten går, hade annars varit ett klockrent espressoläge vid varvning annars!

Starten gick riktigt bra, hade bra tryck första varvet, skidorna gick riktigt bra med bra glid och fäste, blev i kappåkt av Andrée med glada hejarop från vederbörandes sida efter 8 km. Jag försökte hänga på men orkade inte riktigt få rygg. Tyckte dock det gick bra och kom ikapp honom igen strax innan varvning. Låg då ca 1,5 minut efter snabbaste Yuppie, Klas Sundberg. Kändes riktigt bra 4-5 km efter varvning men började då bli lite sliten samtidigt som värmen gjorde att det sög lite mer än första varvet. Fipplade dessutom bort en av mina två geler jag hade med mig och som hade varit välbehövligt. Jag orkade inte riktigt hålla loppet ihop mellan 25-35 km så det blev mycket pannben och slit. Fick i mig min enda gel och tyckte faktidkt jag fick lite välbehövlig energi inför de sista 5 km och de avslutande backarna innan målgång.

Dock är jag som helhet ändå rätt så nöjd med loppet, 36 min efter Brink (med blanka skidor för dagen) som krossade övriga startfältet och hade en segermarginal på nästan 3 minuter. För egen del är jag halvnöjd med loppet. Ett bra första varv och en hyfsad avslutning men ändå en bra genomkörare och väldigt skönt att nya laggen kändes riktigt bra.

Yuppie – topp 3
K Sundberg på 2.23
T Nordqvist 2.28
D Marström 2.32
/Daniel Marström