Vasaloppet 2013 – En högst personlig sammanfattning

04 mars, 2013

Låt oss ta allt från början (om det är någon som alls bryr sig).

Sedan mitten av december 2012 har årets vasaloppssatsning pågått i full fart. Förutom träning så har allt fokus gått ut på att hålla sig frisk (vis av erfarenhet från tidigare missar). Efter konsulterande av diverse läkarexpertis och annat löst folk så har årets satsning haft följande riktlinjer beträffande hälsan:

”Dagligt intag av D-vitamin, Zink samt Omega3- tabletter, Echinagard, Kan Jang, Strepsil, handsprit (!) samt Berocca. Därutöver undvika folksamlingar (om det krävs närvarande – andas genom näsan), avstå kollektivtrafik – framförallt t-bana. Ta inte i hand, ingen alkohol, ingen utomhus-jacuzzi och allmänt sunt leverne.”

Fungerade kuren? Nej. Årets influensa resulterade i ett träningsbortfall om cirka 20 dagar i början av februari vilket även resulterade i att de så viktiga seedningsloppen ej kunde köras. Se träningsgraf nedan. Nog om hypokondri.

Antal åkta km 2012/2013

Träningsmängd

Inför vasaloppet 2013 hade jag betat av cirka 55 mil. Nedlagd tid i spåret nästan 30 timmar. Det är inte jättemycket nedlagd tid om man jämför mot många andra – kanske sjukdomsbortfallet förklarar att det inte blev så många fler mil (pga missade seedningslopp osv.). Men å andra sidan sliter man lite hårdare när man har begränsat med tid (stundtals extremt tidskrävande jobb samt familj att ta hand om).

Själva Vasaloppet

Vasaloppet är egentligen inte någon direkt njutning. Det var dock fint väder… men man upplever inte speciellt mycket förutom framförvarande persons skidor/pjäxor å diverse dofter. Man pratar i princip ingenting under loppet (i vart fall inte jag). Utan man ser till att plåga sig så mycket det bara går. Att man dessutom tvingas gå upp klockan 03:55 för att få stå långt fram i sitt startled… sann njutning!

Nytt för i år för min del var att jag tack vare Mats Larsson-lägret och monsterfäste hade lärt mig att diagonala i uppförsbackarna vilket gjorde att jag bland annat sparade på triceps.

Gled i mål strax under 5 timmar (04:57:39) vilket var mycket snabbare än jag själv hade räknat med, i det föret som gällde för dagen (moddigt och trögt). Det som förvånade mest var slutplaceringen 625… Det kanske inte låter så anmärkningsvärt för de flesta personer norr om Nyköping. Men i beaktande av att jag var 26 år första gången jag såg snö, 27 år första gången jag stod på skidor samt/och kommer från Sveriges näst regnigaste stad (efter Borås) – så är jag själv rätt nöjd.

Efter loppet

Det skönaste med Vasaloppet är nog trots allt att ta sig i mål, eller nedräkningen från 7 km och nedåt, då man vet att man faktiskt kommer att ta sig i mål. Därefter är det några timmar i koma. En del eftersnack och sedermera mat (bland annat: 1 st 50 cl Norrlands guld, 1 fruktsoda, 1 portion Pyttipanna(?), 1 Big Mac plusmeny inklusive Mcflurry, 3 chokladbollar, 1 Redbull, 1 wienerbröd, en 88:a GB glass och 50 cl Coca Cola med mera).

Vad kostar en Vasaloppsatsning?

En satsning exklusive utlandsturer såsom t.ex. Marcialonga och Ludwig König etc. kostar lite drygt 20 kakor – men det är värt varenda krona. Det är ju både kul och bra för kroppen!

kostnadskalkyl

Åter i vardagen

Väl till jobbet på måndagen efter Vasaloppet testade jag efter ett 3 månaders uppehåll att återigen åka tunnelbana (!). Jag blev inte ens stressad av att personen i sätet bakom mig troligen hade både halsfluss å influensa. Alltså inget sätbyte, eller avstigning, jag bara njöt!

//En bland många som redan längtar till nästa år